Parking Garage Built with Green Initiatives Honored Mobile, AL (July 19, 2011) - A unique parking garage constructed by Mobile-based White-Spunner Construction, Inc. (WSC) was recently recognized by the Mississippi Chapter of the American Institute of Architects with an Honor Award; one of only two such awards given by the association annually. Allison Anderson, architect on the project and a principal with the firm Unabridged Architecture of Bay St. Louis, MS, was recently presented with the award at the Chapter’s annual meeting in San Destin, FL. The recognition was given in part because of the project’s sustainable features. “White-Spunner Construction really made this project successful,” said Anderson. “Since they were a firm that was familiar with green processes, they took a leadership role. White-Spunner worked through issues that were not standard practice and helped establish a basis for sustainable construction practices which I hope we will build on in south Mississippi.” White-Spunner Construction completed the project in September, 2010. The nearly 3.2 million dollar parking garage is a Net Zero energy project which means the structure generates as much power as it uses. The 31,680 sq. foot garage special features include solar panels, power backup, and pile foundation. The project also includes an exposed cast in-place “planked finish” plastic underground rainwater collection tank for irrigation purposes. Other notable features include green screen panels to create a “Living Wall” where plants will grow along wire panels to create a green landscape. The two-story parking deck also allows for the future creation of a civic center on the building’s third floor. “We are honored to be a part of this project that was recognized by the Mississippi AIA. White-Spunner Construction believes in green practices and we appreciate the opportunity Unabridged Architecture gave us to put those principles to work. The Bay St. Louis parking garage is a model for future sustainable construction,” said Seth Smith, project manager for WSC. WSC also used sustainable practices to prepare the site, which was a former county jail. Concrete was ground up and used for aggregate and the jail’s concrete slab became an offshore fishing reef.